517 років тому Колумб вирушив в останню експедицію

Джерело: Gazeta.ua

Четверта експедиція, яка складалась з чотирьох кораблів з 150 членами екіпажу мореплавця Христофора Колумба розпочалася 3 квітня 1502 року.

Колумб очолював вже три експедиції до Вест-Індії. Відкрив понад 700 островів, Мексиканську затоку, побував на материковій частині Південної та Центральної Америки. Під час четвертої все ж таки хотів знайти новий шлях від відкритих ним земель у Південну Азію, до джерела прянощів. Він був упевнений, що такий шлях існує, оскільки спостерігав біля берегів Куби сильну морську течію, що рухалась на захід через Карибське море.

У четверту експедицію Колумб взяв із собою брата Бартоломе і 13-річного сина Ернандо. 30 липня Колумб підійшов до північного берега землі, населеній народом майя сучасний Гондурас. Бартоломе висадився на материк і формально вступив у володіння країною. У вересні відкрив Москітовий берег (Нікарагуа) і "Золотий берег" - Коста-Рика. Під час четвертої подорожі Колумб відкрив материк на південь від Куби — берег Центральної Америки і довів, що Атлантичний океан відділяє від Південного моря, нездоланний бар'єр, про який він чув від індіанців.

Проте не знайшов багато золота, на яке розраховували його спонсори. Тому провів останні роки життя у злиднях. 10 травня 1506 року Колумб на сімдесятому році життя помер. Перед смертю заповідав похоронити його на землі Вест-Індії — так він називав Америку. В 1540 році останки Колумба з іспанської Севільї перевезли на острів Ґаїті й перепоховали в Санто-Домінґо.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі