§ Фолікулометрія — коли потрібно робити УЗД на овуляцію

Овуляція — це фізіологічний процес, суть якого полягає у звільненні дозрілої яйцеклітини з антрального фолікула та виході її до фалопієвої труби. Без овуляції неможливе запліднення й настання вагітності, тому вона вкрай важлива для репродуктивного здоров'я жінки. При цьому в деяких випадках цей процес порушується, і завагітніти не вдається. Щоб виявити причину порушення, лікарі застосовують різні діагностичні методи, серед яких — фолікулометрія.

Цей метод полягає в ультразвуковому дослідженні матки та яєчників протягом стандартного менструального циклу. Так спеціаліст зможе зафіксувати момент розриву фолікула, зміни, які відбуваються в жовтому тілі, інтенсивність збільшення товщини ендометрію. На підставі отриманих результатів можна діагностувати ановуляторний цикл чи наявність патологічних процесів у репродуктивних органах (наприклад, міоми матки чи синдрому полікістозу яєчників).

yAZeccTIK2n1xYuzl75Y_OMH3rARypJMOTWNnfTWOLjFKCxCeAuWBxTZ3wYjGQCWq485c1xklCFFDt_v0Evgjh4C5QiTR6V0irvusrxAImPpjdnwbt2zpNWGNtUmKFmofX7TaBjSo7YtMy9wxh2Njkg

У яких випадках слід провести фолікулометрію

Фолікулометрія проводиться за чіткими показаннями. Лікарі призначають її, якщо є підозра на порушення процесу овуляції або необхідний моніторинг стану репродуктивної системи. До показань належать:

  1. Неможливість завагітніти. Якщо планова вагітність не настає за регулярних спроб, а скарг, які б вказували на якесь захворювання, немає, необхідно розібратися, чи настає овуляція (і в який термін). У деяких жінок вона відбувається не в середині циклу, а ближче до його початку чи кінця.
  2. Підготовка до проведення ЕКЗ. Оскільки ця процедура передбачає забір яйцеклітин, необхідно знати, коли саме виконувати цей процес. Фолікулометрія дозволяє оцінити стан фолікулів та точно розрахувати час забору.
  3. Нерегулярний менструальний цикл. У цьому разі необхідно впевнитися в тому, що він не є ановуляторним, адже надалі це може призвести до небажаних негативних наслідків.

Проводячи таке обстеження, лікар може оцінити кількість антральних фолікулів, ступінь їх дозрівання, точний час, у який відбулася овуляція. Спеціаліст на підставі отриманих результатів може підібрати дієвий метод лікування.

QJOxYxY-XlPCXT1x3-rfXti60g6CtWt6rQsyu-xVFjfNepvFHAHENa0mvNkz08f2o_6wf4zv8Q7RYtgQOW6flIjyRnSnfHcN8DJ1Tpqvy-q5njZI-uhVYGJOqluf3wPuWfYeE8KSDZIcf7epSbZmgPM

У який термін виконується це дослідження

Зазвичай овуляція у жінок відбувається ближче до середини циклу. Тому дослідження призначається декілька разів приблизно в цей термін:

  • 7–10 день — перше обстеження, фіксація стану фолікулів;
  • через 2–3 дні — повторне дослідження, надалі — з цим інтервалом до настання овуляції;
  • продовження її в тому ж темпі до настання місячних, якщо овуляція не відбувається.

Здебільшого досить провести УЗД 3–4 рази.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі