Театру Заньковецької - 100 років

Ось він – теплий осінній вересень! Вже за декілька днів Заньківчани відкриють 100-ий театральний сезон, щоправда не в рідних стінах. Адже зараз театр активно ремонтують. Про хід підготовки до цієї події, особливості святкування ювілею, нове «вбрання» улюбленого театру та приємні сюрпризи для львівського глядача читайте вже декількома рядками нижче. Про це пише Роман Мудрий для студентського медіа Креденс.

Цього року Національному академічному українському драматичному театру ім. Марії Заньковецької – 100 років. Зараз приміщення театру ремонтують, а зустрічати глядачів у рідних стінах актори театру планують в десятих числах жовтня.

«У вересні трупа змушена працювати на 4 різних майданчиках міста: в Опері, ТЮЗІ, Кінотеатрі ім. О.Довженка та палаці Петрушевича. Дуже потрібно, щоб глядачі про це знали, купували квитки і чекали нас з жовтня вже у своєму залі», – зазначила редактор літературної частини театру Леся Кічура.

На прохання Генерального директора театру Заньковецької Андрія Мацяка з державного бюджету виділено понад 3 мільйони гривень, ще по 600 тисяч гривень виділено з міського та обласного бюджетів. За ці кошти відремонтують фасад головного входу, глядацький зал (тут підлогу встелять новим дубовим паркетом, старі крісла замінять новими, пофарбують стіни), фойє, санвузли та коридори закулісної частини.

Щодо нового «вбрання» театру, то завіса сцени, штори біля дверей та самі стільці замість вже звичного червоного забарвлення замінять на насичене темно-зелене. Колір стін у залі буде у світлих пісочних та сіро-оливкових тонах. Загалом таке поєднання театрові дуже личить. Дубові стільці, які замовили у харківської фабрики будуть дещо ширшими від попередніх, тому людям буде комфортніше сидіти. А от кількість місць в партері зменшиться, а на балконі дещо збільшиться.

Ремонтні роботи у театрі. Фото Романа Метельського.

Андрій Мацяк радо ділиться своїми враженнями від тих змін, які зараз переживає театр. Та запевняє, що, продумуючи оновлення театру, керувались пошуком: що і де можна знайти дешевше:

«Більшість матеріалів нам вдалось придбати власним коштом. Освітлення зали, а саме настінні світильники купили за кордоном, там це коштує вдвічі дешевше, ніж у нас в Україні, – Генеральний директор додає, що приємно вражений відданістю та ентузіазмом Заньківчан, – хотів би сказати велике «дякую» нашим працівникам, які спільно з робітниками допомагають ремонтувати будівлю не лише у будні дні, але й по суботах і на свята».

У зв’язку із проведенням перелічених вище ремонтних робіт, відкриття сезону у вересні цього року відбудеться в різних театральних приміщеннях Львова.

У приміщенні Львівської Національної опери, що на проспекті Свободи, 28 актори відіграють такі вистави: 11 та 12 вересня – комедія «Сватання на Гончарівці», 18 вересня – романтична оперета «Шаріка» та 26 вересня – оперета «Сільва».

13 та 14 вересня у приміщенні Кінопалацу ім. Олександра Довженка, що на проспекті Червоної Калини, 81, Заньківчани покажуть п’єсу «Полліанна» та смішну трагедію «Криза», що відбудеться 17 вересня.

Сцена з вистави Безодня. Фото із сайту театру ім. Марії Заньковецької.

У приміщенні Львівського державного палацу естетичного виховання учнівської молоді, що на площі Євгена Петрушевича, 2, актори зіграють такі вистави: 19-20 вересня – оперета «Наталка Полтавка», 27 вересня – трагікомедія «Сто тисяч».

У приміщенні Першого театру для дітей та юнацтва, що на вулиці Академіка Гнатюка, 11, Заньківчани тішитимуть глядача мелодрамою «Варшавська мелодія» (21 вересня), виставою «Три любові» (22 вересня), гіркою комедією «Останній гречкосій» (24 вересня), комедією «Чоловік моєї дружини» (28 вересня) та драматичною притчею «Безодня» (29 вересня).

Все ж з середини цього місяця до театру імені Марії Заньковецької таки можна буде потрапити, та лиш на камерну сцену. Тут презентуватимуть 2 прем’єрні вистави: «Поцілунок самотності» (15 та 21 вересня) і «Сестри Річинські» (24 та 29 вересня). Також 27 вересня на камерній сцені театру покажуть символічну драму «Завчасна паморозь».

Якщо ж говорити про план святкових заходів, то вони будуть найрізноманітнішими. На ювілей до Львова приїдуть інші відомі театри з Варшави, Вільнюса, Мінська та наші київські театри імені Івана Франка і Лесі Українки. Також у листопаді відбудеться презентація видання першого тому Книги з історії Театру ім. Марії Заньковецької. З нагоди ювілею Театру буде випущено монету Національного Банку та марку Укрпошти.

Театр ім. Марії Заньковецької. Фото Романа Мудрого.

У приміщеннях Національного музею ім. А. Шептицького, фойє театру ім. Марії Заньковецької та головного читального залу Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка будуть проведені виставки про театр. Додам, що в жовтні на виставці у фойє можна буде побачити фрагменти з вистав на величезних полотнах. Також на цій виставці велика увага відведена тим акторам театру, які зазнали репресій у 30-х роках минулого століття.

«Ми плануємо хороший гарний фестиваль. Він не буде зібраний в одному часі. Він буде розтягнутий протягом листопада-грудня, – додав Генеральний директор Національного театру імені Марії Заньковецької Андрій Мацяк.

Та найбільшим сюрпризом для львівського глядача буде головна прем’єра цього сезону – вистава «Марія Заньковецька». Цією постановкою, яка збирала повні зали десятки років тому, обіцяють здивувати в листопаді.

День народження – це завжди радісне свято, приємні подарунки, особливо, якщо тобі – 100 років! Театр ім. Марії Заньковецької запрошує кожного приєднатися до святкування ювілейного 100-го сезону. Він буде багатим на події та, як завжди, захопливі вистави. Приходь на святкування, подаруй свою увагу та теплу усмішку. Сьогодні це, все ж, чи не найголовніший подарунок.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі