19 серпня 60 років тому відправили в космос перших собак-космонавтів

Джерело: Gazeta.ua

Із космодрому Байконур 19 серпня 1960 року відправили на орбіту космічний корабель «Супутник-5» з двома першими собаками-космонавтами на борту. Білка та Стрілка повернулися неушкодженими.

Посилати в космос людину боялися без уявлення про вплив факторів, які виникають у невагомості. До цього часу не було жодного космічного апарату, який би повернувся назад на Землю. Корабель розробили на початку 1960 року. Білка та Стрілка були дублерами собак Чайки і Лисички, які загинули в катастрофі такого ж корабля при невдалому старті. На 19-й секунді польоту у ракети-носія зруйнувався бічний блок, вона вибухнула. У пресі звістка про загибель псів не з'явилася.

Підготовку пройшли 14 собак - вони краще підходили. Обох безпородних собачок вибрали із 12-ти самок (щоб зручніше ходити в туалет). Білку взяли, бо виявилася лідером, який найкраще виконував усі команди, а Стрілка була хоч і задумливою, зате дружелюбною .Їх звали Альбіна і Маркіза, але перед польотом їхні іноземні імена змінили на російські.

Білка і Стрілка облетіли навколо Землі 17 разів за 25 годин. Подолали відстань 700 тис. км. Під час старту дихання і пульс у тварин підвищилися, а потім заспокоїлися. Двічі на добу вони їли і пили в умовах експерименту у невагомості.

20 серпня 1960 року спусковий апарат з цілими і неушкодженими собаками успішно приземлився. Після польоту Білка і Стрілка стали популярними у всьому світі. Їх возили на показ в дитячі садки, школи та дитячі будинки. Через декілька місяців після польоту Стрілка народила шість здорових цуциків.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі